<- Legumina czekoladowaLista potraw z grupy: DeserLegumina jabłkowa z rumem ->

PDF Drukuj

Legumina czeska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1698 razy.


4 jabłka,
5 bułek,
1 i 1/2 szklanki mleka,
2 jaja,
4 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki rodzynków,
łyżka cukru pudru,
masło i tarta bułka do formy

Źółtka wymieszać z mlekiem, dodając 3 łyżki cukru oraz cynamon. Bułeczki pokroić w plastry i zalać mieszanka. Jabłka obrać, usunąć nasiona i drobno pokroić. Do jabłek dodać rodzynki i łyżkę cukru, mieszać. Ogniotrwałą miskę posmarować masłem, wysypać tartą bułką i układać warstwami: namoczone bułeczki, jabłka z rodzynkami namoczone bułeczki - jabłka itd, aby na wierzchu była warstwa bułek. Całość wstawić na 15 min. do średnio nagrzanego piekarnika. W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, dosypując cukier puder. Pianę umieścić na wierzchu leguminy i ponownie wstawić na 10-15 min. do piekarnika, aż piana zapiecze się na jasnozłoty kolor. Zaraz podawać.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności