<- Kompot z jabłekLista potraw z grupy: PrzetworyKompot z porzeczek ->

PDF Drukuj

Kompot z mirabelek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4105 razy.


2 kg owoców,
50 dag cukru
Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika.
Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, soiki zamknąć i pasteryzować.
Inny wariant:
2 kg mirabelek,
50 dag cukru,
1/2 l białego wina,
laska cynamonu,
1/2 cytryny
Mirabeki umyć, osuszyć, naciąć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, włożyć laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać mirebelki i jeszcze raz zagotować. Gorący kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności