<- Pieczeń cielęca z cytrynąLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaPieczeń cielęca z rożna ->

PDF Drukuj

Pieczeń cielęca z kawiorem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1907 razy.


50 dag cielęciny bez kości,
2 dag mąki,
150 ml śmietany,
tłuszcz,
3 dag kawioru,
10 dag cytryny,
sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę, natrzeć przyprawami, posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu, polewając wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać śmietanę. Miękkie mięso wyjąć pokroić w plastry, co drugi nie przecinając do końca a w powstałe kieszenie nałożyć kawioru. Cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki usuwając pestki, obłożyć mięso ułożone na żaroodpornym półmisku, polać przecedzonym i doprawionym sosem, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut aby mięso przeszło kawiorem. Podawać z ryżem, ziemniakami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności