<- PIEROGI DROŹDŹOWE Z SEREMLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPIEROGI GOTOWANE ->

PDF Drukuj

Pierogi drożdżowe z serem i truskawkami lub pozio

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1826 razy.


Ciasto:
25 dag mąki,
2 jajka,
2 dag drożdży,
ok. 1/2 szklanki mleka,
3-4 dag cukru
3 dag margaryny, sól

Nadzienie:
30 dag twarogu,
10 dag ziemniaków,
28 dag truskawek lub poziomek,
2 jajka,
4 dag margaryny,
1 szklanka śmietany,
8 dag cukru,
5 dag mąki,
4 dag tartej bułki,
cukier waniliowy

Sporządzić rozczyn, rozprowadzając drożdże w letnim mleku z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki cukru i takiej ilości mąki, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zostawić go pod przykryciem ciepłym miejscu, aż drożdże "urosną". Mąkę przesiać do miski. Utrzeć jajka z cukrem, dodać do mąki, osolić, dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i wyrabiać ciasto łyżką lub ręką, aż będzie jednolite i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz. Jeszcze chwilę wyrabiać (ciasto powinno odchodzić od ręki), przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Ziemniaki ugotować, obrać i ostudzić. Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć. Poziomki zostawić w całości, truskawki pokrajać w plastry. Do sera z ziemniakami dodać owoce, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość, formować z niego równe kule, nadziewać je masą, nadając im podłużny kształt. Upiec w piekarniku (180-220C). Podawać pierogi posypane zrumienioną bułką tartą i polane kwaśną śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności