<- PIEROGI SMAŹONE - PRZYLEPCELista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z baranina i szynka w ciescie drozdzowym ->

PDF Drukuj

Pierogi smażone z truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1893 razy.


Ciasto:
25 dag mąki,
1 jajko,
2 dag oleju,
ok. 1/2 szklanki wody,
sól

Nadzienie:
40 dag truskawek,
12 dag oleju,
3 dag cukru,
cukier puder

Ciasto starannie zagnieść z podanych składników, dodając olej. Wyrobić je dokładnie, rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku 7-8 cm Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć, przesypać cukrem. Układać duże, dorodne truskawki na kwadratach ciasta, starannie zlepiać. Gotowe pierogi kłaść na patelnię z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron. Podając posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Ja zkorzystalam tylko z przepisu na ciasto :) jest bartdzo dobre, i dosyc latwo sie wyrabia. Nie wyprubowalam wersji z truskawkami ale zrobilam z nadzieniem do pierogow ruskich.... :) wyszystkim smakowalo wiec dziekuje za przepis :*
Nadesłał(a): kasta.. 2006-05-12 14:05:44


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności