<- Pizza kalabryjskaLista potraw z grupy: ZapiekanePizza na kruchym spodzie 2 ->

PDF Drukuj

Pizza na kruchym spodzie 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2934 razy.


ciasto:
1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego,
1/4 szklanki mleka,
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli

nadzienie:
25 dag pieczarek,
1 duża cebula,
5 dag tłuszczu,
kilka łyżek ketchupu,
20 dag żółtego sera,
sól, pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszać z olejem i dodać do mąki. Szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce (około 30 min), rozwałkować, ułożyć na blasze i ponakłuwać widelcem Wstawić do gorącego piekarnika i podpiec (10-15 min). Przygotować nadzienie: pieczarki umyć, oczyścić, rozdrobnić, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzianie ułożyć na podpieczonym cieście, polać sosem ketchupem i posypać utartym żółtym serem. Piec około 20 min w średnio gorącym piekarniku, do czasu roztopienia się sera.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności