<- Potrawka cieleca z ryzemLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaPotrawka cielęca 2 ->

PDF Drukuj

Potrawka cielęca 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1795 razy.


60 dag cielęciny z kością,
35 dag włoszczyzny bez kapusty
100 ml śmietany,
żółtko,
3 dag masła,
3 dag mąki,
zielenina,
sól, pieprz,
curry

Mięso umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjąć pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Masło rozgrzać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym przecedzonym wywarem (1 szklanka), zagotować szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Źółtko rozetrzeć, wlać trochę sosu, szybko mieszając, dodać posiekaną zieleninę, doprawić, polać mięso. Podawać z ryżem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności