<- Kluski z krwiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKotlet schabowy „au naturel” z jabłkiem ->

PDF Drukuj

Kopytka w sosie mięsnym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5615 razy.


Składniki na 4 porcje
1 kg kartofli
250 g mąki
1 jajko,
sól

sos:
200 g chudej wieprzowiny,
50 g surowego boczku,
1 cebula,
700 ml wody,
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki kminku,
1 liść laurowy,
sól, pieprz
Przygotować sos: mięso i boczek umyć i pokroić w małą kostkę. Boczek podsmażyć w garnku, dodać drobno pokrojoną cebulę i zrumienić na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć, a następnie wlać taką ilość wody, aby mięso było przykryte. Zagotować. Dodać liść laurowy i sól. Dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Podlewać od czasu do czasu wodą. Gdy mięso będzie miękkie, oprószyć mąką, dodać kminek, doprawić solą i gotować jeszcze przez kilka minut.
Kartofle obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, zemleć, włożyć do miski, dodać mąkę, jajko, sól i zagnieść szybko ciasto /gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać mąki/. Deskę posypać 1 łyżką mąki, położyć na niej ciasto i formować wałeczki średnicy 2 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i kroić skośnie na kawałki długości 5 cm. Wrzucić kapytka porcjami do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Po wypłynięciu wyjmować cedzakową łyżką na półmisek. Podawać gorące z sosem. /Kopytek nie można robić z młodych kartofli/.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności