<- Pulpeciki rybne w sosie migdalowymLista potraw z grupy: RybyRisotto z ryby ->

PDF Drukuj

Pulpety z ryby morskiej

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1663 razy.


50 dag filetów z ryby morskiej,
1 szklanka mleka,
2 białka,
15 dag cebuli,
4 łyżki posiekanej naci pietruszki,
sól, pieprz,
40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
listek laurowy,
ziele angielskie

Filety zalać mlekiem, zostawić w lodówce na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, wsypać na patelnię, posolić, podlać wrzącą wodą (pół szklanki), ogrzewać mieszając, aż zmięknie, a woda całkowicie odparuje. Filety odcedzić z mleka, osuszyć, zemleć w maszynce razem z cebulą i pietruszka. Do masy dodać białka, nieco soli i pieprzu. Wyrobić starannie masę robotem, następnie rękami zwilżonymi wodą formować okrągłe lub owalne pulpety. Układać je na zwilżonej desce, spłaszczyć nadając kształt okrągłych lub owalnych kotletów. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić, włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem 15 min. Do wywaru dodać listek laurowy i ziele angielskie, następnie włożyć przygotowane pulpety. Gotować na małym ogniu 20-30 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności