<- Ragout z ośmiornicyLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybRaki z wody w sosie koperkowym ->

PDF Drukuj

Raki po litewsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2023 razy.


30 dag raków,
200 ml śmietany,
3 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
zielenina,
sól, pieprz

Raki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą trzymając ręką za korpus. Następnie wyciągnąć z ogona środkową płetwę razem z czarna kiszeczka, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem zieleniny, gotować około 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć raki, orzechy i chrzan, zalać śmietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną zieleniną oraz przyprawami, zapiec.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności