<- Serniki truskawkowe lub poziomkoweLista potraw z grupy: InneSmażone sajgonki ->

PDF Drukuj

Sfiryje algierskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1659 razy.


1 czerstwa bułka paryska,
10 dag tartego żółtego sera,
1 jajko,
przyprawy (sól,pieprz,bazylia,szałwia),
posiekana zielenina,
tłuszcz

Czerstwe bułki namoczyć w wodzie lub mleku. Starannie odcisnąć i wyrabiać na ciasto, dodając ser, jajko i przyprawy. W rondlu rozgrzać tłuszcz w takiej ilości, by tworzył warstwę 4-5 cm Z ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, wrzucać je na gorący tłuszcz i obsmażyć na brązowo. Po usmażeniu wyjmować na bibule do obcieknięcia i układać na półmisku. Podawać z ostrymi sosami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności