<- Śliwki marynowane - przepis Cioci AnieliLista potraw z grupy: PrzetworyŚliwki na rożenkach ->

PDF Drukuj

Śliwki marynowane w winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3512 razy.


1500 g śliwek,
2 i 1/2 szklanki cukru,
szklanka octu,
szklanka czerwonego wina,
2 kawałki cynamonu,
3-5 goździków

Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka. Wino i ocet zagotować z cukrem i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia (pod przykryciem). Po 2-3 godz. odlać zalewę, ugotować ją ponownie (ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3 dni. Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimna zalać śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności