<- Ziemniaki pieczone z rozmarynemLista potraw z grupy: ZapiekaneZiemniaki zapiekane w śmietanie. ->

PDF Drukuj

Ziemniaki po kubańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4264 razy.


60 dag ziemniaków,
15 dag cebuli,
7 dag marchwi,
15 dag pieczarek,
10 dag boczku wędzonego,
20 dag kiełbasy,
sól, pieprz,
liście kapusty,
zielenina

Marchew i ziemniaki pokroić w grube plastry, pieczarki w paski, boczek wędzony w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w krążki. Na dno naczynia położyć liść kapusty, układać warstwami na przemian: ziemniaki, posiekaną cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę. Boczek ułożyć przy brzegach naczynia. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość przykryć liściem kapusty, przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Co autor miał na myśli...??? Zielenina to zakładam co kolwiek koloru zielonego, np: zielony groszek, zielona papryka, zielone pomidory, zielone ziemniaki, zielone jabłka, itd... Przepis wydał mi się bardzo zachęcający ale niestety nie wiem co to jest zielenina. Czy mogę prosic o sprostowanie?
Nadesłał(a): Kasia 2006-03-15 13:03:50

Przeczytalam,zrobilam,sprobowalam...i coz- moze przepis brzmi apetycznie,ale w praktyce jest troche inaczej. Kapusta zwiedla i zbrazowiala,co juz apetyczne nie bylo na pewno.Danie suche,jalowe i wedlug mnie niezbyt smaczne :( Polecam zapiekanke z miesem mielonym-wysmienita-pozostaje jej wierna!
Nadesłał(a): Sylwia G amator kuchni 2006-05-02 20:05:38

Ze bedzie sucha, widac to na pierwszy rzut oka, brakuje jakiejs cieczy lub sosu, ktora by sklejala nieco skladniki. Tluszczu wyplywajacego z baconu nie wystarczy nawet do zmiekczenia listka kapusty. Czy ktos ma jakis pomysl, by udoskonalic powyzszy przepis?
Nadesłał(a): autor do tablicy! <cze@cze.pl> 2006-05-13 15:05:58

Witam! przepis faktycznie brzmi zachęcajaco i myślę, że wiem jak go "rozcieńczyć". Można 1/3 szklanki oliwy zmieszać z wyciśniętym czosnkiem, bazylią, oregano(zawsze pomaga), solą, pieprzem itp. i tym zalać zapiekankę. Wiem, że dobrze robi, bo stosowałam podobny sos do innych zapiekanek. Można zalać też sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy, dużo wody, bo to musi być rzadkie, przyprawy jakie się lubi), można dodać mąkę rozmieszaną z dużą ilością wody - pół szklanki na dwie łyżki mąki(sos zrobi się gęsty i naturalny). Piszcie, czy pomogło!
Nadesłał(a): Kryształka <magdaska22@wp.pl> 2006-10-10 17:10:38

Naczynie musi być przykryte oraz należy dodać trochę wody lub lepiej rosołu. Zamiast soli lepiej użyć warzywka, jarzynki, vegety czy jakie to ma jeszcze nazwy
Nadesłał(a): jaro 2007-03-27 19:03:46


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności