<- BABKA PODOLSKALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka puszkowa ->

PDF Drukuj

Babka pomarańczowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3877 razy.


SKŁADNIKI:
* 6 jajek
* szklanka i 3/4 szklanki mąki
* pół łyżeczki soli
* półtorej szklanki cukru
* 6 łyżek soku pomarańczowej
* 1 łyżka skórki pomarańczowej
* cukier puder

* Mąkę wymieszać z solą.
* Białka i pół szklanki cukru ubić na sztywną pianę.
* Utrzeć żółtka i szklankę cukru.
* Do kogla-mogla dodawać na przemian mąkę i sok pomarańczowy. Cały czas mieszać robotem.
* Na koniec dodać skórkę pomarańczową.
* Masę przełożyć delikatnie do ubitej piany.
* Całość włożyć do nie wysypanej formy.
* Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.
* Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności