<- Warzywa chop-sueyLista potraw z grupy: Warzywa, owoceWarzywa duszone w mleku 12 min ->

PDF Drukuj

Warzywa duszone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2291 razy.


SKŁADNIKI:
* 3 bakłażany
* 1 łyżka soli, pieprz czarny
* 50 dag ziemniaków
* 50 dag cukinii
* 2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1 pęczek koperku
* 1/2 pęczka zielonej pietruszki
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
* 3/8 litra rosołu mięsnego
* 2 pomidory
* 3 łyżki tartego sera gouda

Bakłażany obrać, pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, posolić i odstawić na godzinę. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Cukinię umyć i pokroić w półcentymetrowe plastry. Cebule i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Drobno posiekać również koperek i pietruszkę. Bakłażany, opłukać, osączyć i wymieszać z ziemniakami, cukinią i zieleniną. Oliwę rozgrzać w garnku, zeszklić w niej cebulę, dodać sól, pieprz, rosół i warzywa. Wszystko dusić pod przykryciem.
Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Po około 30 minutach duszenia dodać do warzyw łyżkę sera i pomidory. Dusić dalej aż do chwili, gdy pomidory prawie zupełnie się rozpadną. Podawać posypane resztą sera.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności