<- Makielki z łazankamiLista potraw z grupy: InneMałdrzyki krakowskie ->

PDF Drukuj

Makluby

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2918 razy.


Makluby oznacza "odwrocone" lub "do gory nogami". Potrawa arabska.
Skladniki:
kurczak,
2 duze cebule,
kalafior (moze byc mrozony),
2-3 pomidory,
plastry ziemniakow,
ryz ok. 0,75 kg,
olej,
przyprawy

Przygotowanie:
1. Nastawiamy rosol z kurczaka z warzywami, moczymy ryz w wodzie.
2. Smazymy na oleju ziemniaki, nastepnie kalafior, cebule. Tak przygotowane odstawiamy w oddzielnych naczyniach na bok. Mozna osmazyc tez czesci kurczaka.
3. Do duzego garnka ukladamy warstwami: na dno pomidory pokrojone w grube plastry, frytki (polowe ilosci), kalafior (1/2), polowe kurczaka, troche cebuli, przyprawiamy, zasypujemy polowa ryzu i powtarzamy warstwy.
4. Calosc zalewamy rosolem na ok. 2,5 cm nad powierzchnie ryzu.
5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do ugotowania ryzu (powinien byc suchy). Po ok 20 min. wysypujemy na tace odwracajac garnek "do gory nogami".
6. Potrawe polewamy sosem z : 0.5 l jogurtu naturalnego, pokrojonych w kostke swiezych ogorkow, czosnku wg uznania i soku z cytryny.

From: Marek Czajkowski <mczaj@free.polbox.pl>

Potrawę można posypać usmażonymi migdalami i rodzynkami. Ważną przyprawą jest kardamon. Kurczak to mięsko zastępcze - orginalnie robi się maklubę z jagnięciny
Nadesłał(a): ma_habibi <ppmr@poczta.fm> 2006-05-01 14:05:15


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności