<- Jajecznica po hiszpańskuLista potraw z grupy: ŚniadaniaJajecznica wykwintna wg.Piotra Machalicy ->

PDF Drukuj

Jajecznica po węgiersku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3384 razy.


pol malej cebuli,
ew. zabek czosnku,
papryka (czerwona),
pomidor,
boczek wedzony lub ostatecznie surowy (w najgorszym razie slonina),
papryka ostra w proszku,
odrobina bazylii,
pieprz, sol,
cukier,
2 jaja,
patelnia z przykrywka

plaster boczku pokroic w kostke, dusic na b. malym ogniu az pusci wszystkie soki, nieco wczesniej wrzucic cebule pokrojona w kostke;
wrzucic pokrojona w paski papryke, dusic po przykryciem ~5-10 min (to jest dobry moment do dodania siekanego czosnku); wrzucic pokrojny w kostke pomidor (bez skorki!), jeszcze poddusic dodajac przyprawy.
Uwaga: nastepuje w tym momencie newralgiczny moment: nalezy zwiekszyc ogien do maksimum i gdy calosc zaczyna przejwiac sklonnosci do eksplozji wbic jajka i mieszajac wyczuc moment kiedy balko zetnie sie calkowicie, a
zoltko bynajmniej. Wtedy BEZZWLOCZNIE przelozyc zawartosc patelni na lekko grzane talerze wysmarowane maslem. I juz

From: Jacek H.Herman <jacekh@gazeta.pl>

o ja cie... ale z ciebie raptus!
Nadesłał(a):


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności