<- Pycha kanapkaLista potraw z grupy: ŚniadaniaRoztrzepaniec 1 ->

PDF Drukuj

Pyszna jajecznica

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3996 razy.


A. Skladniki
2 jaja kurze swieze,
Maslo krowie,
Sol,
Szczypiorek,
Dwa znormalizowane plasterki szynki,
Kromka chleba,
Pęto kielbasy zwyczajnej

B. Wykonanie
Pokroic drobno szczypiorek. Pokroic szynke na waskie pasemka. Podgrzac maslo ostroznie na patelni. W miedzyczasie wybeltac w kubku dwa jajka, ale nie za mocno. To nie ma byc kogiel-mogiel! Gdy patelnia jest
goraca wylac jajka na patelnie, uprzednio polozywszy na niej kawalki szynki. Nie smazyc za dlugo; wierzch ma byc niemal-ze nie sciety.

C. Spozycie
Wywalic jajecznice ostroznie na czysty talerzyk plaski, ale nie tak, zeby sie wszystko pochrzanilo i zrobila z tego braja. Posypac krojonym szczypiorkiem. Osolic do smaku. Kromke chleba posmarowac maslem i jesc razem z jajecznica. Do tego mozna sluchac muzyki Brahmsa. W razie niezaspokojenia glodu - dopchac sie kielbasa z chlebem.

D. Inne uwagi
Przed przygotowaniem jajecznicy - umyc rece. Po spozyciu - niekonieczne.

From: Dypl. gajowy hab. Waclaw Marucha <gajowy_marucha@nadlesnictwo.maciury.eko.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności