<- Przysmak jabłkowyLista potraw z grupy: DeserPrzysmak z chleba, konfitur t śmietany ->

PDF Drukuj

Przysmak migdałowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1980 razy.


PRODUKTY:
* 250 g cukru
* 250 g obranych migdałów

PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW
* Aby obrać migdały należy zalać je gotującą wodą i pozostawić na 15 min. Odcedzić i jeszcze mokre obrać.
* Migdały przed dodaniem do syropu należy wysuszyć w piekarniku. Nie mogą się zbytnio zrumienić, gdyż będą gorzkie.
* Cukier wsypujemy do garnka i dodajemy kilka kropel wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu starannie mieszając aż zrobi się gęsty syrop.
* Do gorącego syropu dodajemy po trochu migdały. Należy uważać, aby się nie skleiły. Delikatnie mieszamy.
* Powstałą masę wylewamy na płaską posmarowaną olejem powierzchnię. Z masy tworzymy prostokąt. Odstawiamy do wystygnięcia.
* Gdy masa wystygnie, kroimy w paski. Masa nie może być zbyt zimna, wtedy łatwo się łamie.
P.S.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności