<- Naleśniki bez pianyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNaleśniki cytrynowe ->

PDF Drukuj

Naleśniki biszkoptowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3792 razy.


SKŁADNIKI:
* 25 dkg mąki
* 2 jajka
* 6 dkg masła
* 10 dkg cukru pudru
* szklanka mleka
* olej lub słonina do smarowania patelni
* skórka otarta z cytryny
* szczypta soli

* Letnim mlekiem i taką samą ilością wody rozprowadzić mąkę w misce.
* Dodać szczyptę soli. Pozostawić na godzinę.
* Dodać rozmącone żółtko, skórkę otartą z cytryny, stopione i ochłodzone masło, cukier. Na koniec dodać sztywną pianę z lekko osolonych białek. Delikatnie masę wymieszać.
* Naleśniki smażyć pojedynczo.
* Naleśniki można podawać same lub z różnymi dodatkami, typu: cukier puder, powidła, polewa czekoladowa. Można także podawać naleśniki zapalone: obficie skropić je alkoholem, rumem, likierem lub winiakiem i zapalić w chwili podawania.
PS

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności