* 4 łyżki mąki do posypania
* 0,5 kg smalcu do smażenia
* Drożdże zmieszać z 4 łyżkami mąki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć go i postawić w ciepłym miejscu.
* Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko i żółtka.
* Dokładnie rozcierać i wybijać ręką, aż ciasto będzie lśniące.
* Ciasto posolić. Z wierzchu posypać ciasto mąką i postawić przykryte w ciepłym miejscu.
* Szynkę zmielić w maszynce. Dodać śmietanę i musztardę. Utrzeć na jednolitą masę.
* Gdy ciasto 2 razy wyrośnie, z miski nabierać łyżką porcje ciasta.
* Układać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem. Spłaszczać.
* Do środka nakładać nadzienie. Dokładnie zlepiać formuując kulę.
* Układać na desce obficie posmarowanej mąką. Między pączkami pozostawić miejsce.
* Należy uważać, aby za bardzo nie wyrosły, bo w czasie smażenia będą się deformowały.
* W niedużym rondlu rozgrzać tłuszcz.
* Zrobić próbę: kawałek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć.
* Wyrośnięte pączki brać ostrożnie. Pędzelkiem omiatać z mąki.
* Kłaść na gorący tłuszcz. Przykryć rondel. Gdy się zrumienią przewrócić widelcem na drugą stronę. Dosmażyć w odkrytym rondlu.
* Wyjmować widelcem.Osączyć na bibule.
* Usmażone i osączone z tłuszczu układać pączki na półmisku.
* Podawać jako gorącą zakąskę lub do czystych zup.