Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2706 razy.
Kuchnia ziemi ciesźyÅ„skiej nie byÅ‚a jednoliÅ›a. Inaczej żywili siÄ™ górale beskidzcy, inaczej chÅ‚opstwo i gazdowe na "dolinach", a jeszcze inaczej mieszkaÅ„cy Ciesźyna czy Bielska. Nie bez znacźenia dla tradycji pozostaÅ‚o krzyżowanie siÄ™ wpÅ‚ywów kulinarnych z wielu stron: sÅ‚owackich, czeskich, wÅ‚oskich, austriackich i niemieckich. Przez wieki w kuchni regionu cieszyÅ„skiego dominowaÅ‚y potrawy pochodzenia roÅ›linnego. ByÅ‚y to przede wszystkim dania ze zbóż i warzyw. Zboża mielono na grubÄ… mÄ…kÄ™ z otrÄ™bami. Z mÄ…ki pszennej przyrzÄ…dźono ciasto drożdżowe, babki "koÅ‚acze", a w żytniej, jÄ™czmiennej i owsianej wypiekano chleb. Gotowano też gaþusźki /kluski/ i smażono "amolety" /naleÅ›niki/.Jadano również kasźe. Kiedy w XIX wieku pojawiaÅ‚y siÄ™ na ÅšlÄ…sku CieszyÅ„skim ziemniaki szybko zyskaÅ‚y miano pożywienia codziennego. Pierwotnie tylko je pieczono /w popiele drzewnym, w ognisku, w rurze pieca kuchennego/. NastÄ™pnie spożywano je caÅ‚e, bez okrasy, później z mlekiem lub maÅ›lankÄ…. Ziemniaki stanowiÅ‚y dodatek do zup. PozostaÅ‚e z obiadu zjadano na wieczerzÄ™ jako bszkorupki" /przysmażone na smalcu/. Popularne byþy też placki ziemniaczane, polane masÅ‚em lub miodem albo posypane cukrem. Warzywa spożywano najczęściej gotowane lub kiszone, czasem przypiekane na blasze, albo pieczone w piekarniku. MiÄ™so jadano rzadko. Częściej spożywaÅ‚y je rodziny hodujÄ…ce trzodÄ™ chlewnÄ… na ubój.
Skomentuj Powiadom o komentarzach