<- TempuraLista potraw z grupy: Warzywa, owoceTofu 1 ->

PDF Drukuj

Tofu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1928 razy.


potrzeba 500 g ziaren soi

Wyplucz i namocz ziarna przez noc. Odlej wode, wyplucz ziarna. Zmiksuj albo rozgniec tluczkiem ziarna razem z ok. 1 litrem wody. Zagotuj ok 3 litry wody, dodaj miazge sojowa i zagotuj mieszajac. Odcedz mase przez szmatke (moze byc bawlniany reczniczek). Wycisnij jak najwiecej mleka sojowego (plyn z gotowania). Gotuj na wolnym ogniu odcedzone mleko przez ok. 5 min, mieszajac. Zdejm garnek z ognia. Wymieszaj 3 lyzeczki nigari* w 1 dl zimnej wody i wlej do garnka z mlekiem. Wymieszaj delikatniej, przykryj i zostaw na ok 20 min. Przez ten czas z mleka powinna zrobic sie masa. Wez durszlak, wysciel szmatka. Wyloz mase do durszlaka i zostaw na ok pol godziny, lub dopoki serwatka nie kapie. Wyjmij szmatke z masa i wloz do zimnej wody, wyciagnij szmatke i zostaw na kilka minut. W tym momencie masz gotowe tofu. Tofu mozesz przechowywac w lodowce do tygodnia w niewielkiej ilosci lekkosolonej wody. Mozna tez zamrozic.

* Nigari - naturalny chlorek magnezu, pochodzi z wody morskiej.
From: Krzysiek <reaktor@swipnet.se>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności