Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 12910 razy.
Sluchajcie, kochani Musze sie z Wami podzielic wrazeniami smakowymi, ktorych niedawno zaznalam, gdy znajomy poczestowal mnie salatka. Sklad niemalze prymitywny, ale smak i zapach - po prostu raj!
Sklad:
kukurydza z puszki,
pokrojone pomidorki
troche swiezego ogorka w cwiercplasterkach,
to wszystko w smietanie i delikatnie doprawione chyba tylko sola. Nastroj troche mi psuje to, ze podobno niezdrowo jesc pomidory i ogorki razem. Czy ktos moze mi to w rozsadny sposob wytlumaczyc???
From: Barbara Rurowicz <basia@ds2.pg.gda.pl>
Czesc, aminokwasy zawarte w swiezych ogorkach skutecznie "zabijaja" witamine C, ktorej pomidory maja sporo, w efekcie wiec mieszanka pomidorow z ogorkami nie wnosi do organizmu nic, podobnie jak napychanie sie paczkami. Jedynym ratunkiem na to zeby ogorki "zachowywaly sie" normalnie jest pietruszka, neutralizujaca szkodliwa dzialalnosc ogorka i dlatego dobrze jest dodawac ja wszedzie tam gdzie ogorek ma sasiadowac z pomidorem.
Pozdrowienia,
From: "Ewa M." <knowacz@usa.net_NoSpamPlease> aminokwasy w ogorku??W ogorkach nie ma bialka.... Nadesłał(a): 2006-02-10 15:02:28
Podzielam zdanie- to naprawdę PYCHA-zamiast kukurydzy dodaję serek FETA, albo dodaję ogórki małosolne i cebulkę. POZDRAWIAM Nadesłał(a): Siuba 2006-03-19 06:03:57
Oczywiście, ze w ogórkach jest białko (zbudowane z aminokwasów) - jak w każdym żywym organizmie ;) Oczywiście nie w ilościach taki jak w nabiale, czy w mięsie ;) Nie chodzi jednak o białko jako takie, o składnik budulcowy ogórka, tylko o enzym zwany ASKORBINAZĄ, który mają ogórki - rozkłada on witaminę C i to nie tylko z pomidorów, ale i innych warzyw :( Dlatego polecam jeść ogórki solo, a jeśli bardzo lubimy sałatki, to należy dodawać go na koniec i zjadać w miarę szybko, aby nie reagował z innymi warzywami :) Nadesłał(a): Kasia 2006-07-12 23:07:19