<- Jajka po francuskuLista potraw z grupy: ŚniadaniaKanapka z pastą groszkową ->

PDF Drukuj

Jajko al la pizza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4172 razy.


bierzemy:
miesko(kielbase,boczek,szynke,czy inne),
papryke(surowa),
opcjonalnie pieczarki,
cebule(mala),
ser zolty twardy,
jajka
a.wszystko kroimy w kostke(pieczarki mozna utrzec na tarce), podsmazamy,a gdy juz troche sie usmaza,to wrzucamy miesko.
b.gdy wszystko juz ladnie sie przyrumieni wbijamy jaja,mieszamy.
c.zmniejszamy ogien do minimum(lub mocno przysmazamy i wylaczamy)
d.wrzucamu kostki sera(ale nieduze) i zamykamy pokrywka
e.czekamy 3 min.
f.gotowe,szybkie i bardzo syte

a teraz wersja uproszczona, mniej syta: skladniki jak wyzej, lub jak na zwykle jajko (tzn jaja, tluszcz, miesko) oraz mleko (lub majonez- tez wychodzi pycha) i ser zolty twardy, lub taki kupowany w plasterkach (Hochland). Do kubka wlewamy troszke(!) mleka tak na dno albo dwie lyzki majonezu wbijamy jaja oraz wsypujemy drobno (jak najdrobniej posiekany ser)...rozbeltujemy widelcem i calosc wrzucamy na rozgrzany tluszcz (z mieskiem i innymi takimi) i belczemy i belczemy, az zacznie gestniec.Wtedy zostawiamy na chwile na gazie. I to tyle.Jajko gotowe.Mozemy tez nie beltac tylko zostawic pod pokrywka na malym gazie. To pozostawiam waszej chorej :)))) wyobrazni.
Zycze wesolego jajka :)))))
From: "Kefir(P.L.)" <keva@friko3.onet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności