<- Ciasto z kasztanów bez pieczeniaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto z okruchów ->

PDF Drukuj

Ciasto z marchwi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8561 razy.

MĄKA:2 szklanki
PROSZEK DO PIECZENIA:1,5 łyżeczki
SODA:1 płaska łyżeczka
SÓL:1/2 łyżeczki
CYNAMON:1 łyżeczka
GOŻDZIKI:1/2 łyżeczki
CUKIER:1,5 szklanki
OLEJ:1 szklanka
JAJKA:4
CUKIER WANILIOWY:1
MARCHEW:4 szklanki

Uwagi : Soli może być nieco więcej, cynamon mielony, goździki utłuczone na proszek, cynamon wraz z goździkami można zastąpić 1-2 paczkami przypraw do piernika, olej sojowy, może być także słonecznikowy, marchew utarta na drobnej tarce. Można dodać siekanych orzechów (1/2 szklanki), rodzynek (tyle samo) lub jakichś suszonych owoców (np. śliwki) - jak do keksu.

Wymieszać dobrze suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Ubić lub - lepiej - zmiksować olej z cukrem i, nadal ubijając, wbijać kolejno jajka. Gdy masa jest puszysta - dodać suchą mieszaninę, potem marchew i na końcu bakalie. Dwie wąskie "keksowe" blaszki wysmarować masłem (margaryną), obsypać tartą bułką, wylać do nich ciasto i piec w nagrzanym średnio piekarniku (ok.180) przez 40 minut. Po ok. 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności