<- Kuchnia tureckaLista potraw z grupy: Info - o ....Kuchnia włoska ->

PDF Drukuj

Kuchnia ukraińska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3110 razy.


Sądząc po ilości przyrządzanych z tego warzywa, Ukrainę można uznać za krainę buraków. Właściwie to przepisów na barszcz ukraiński lub barszcz z zaprawą pomidorową dałoby się sko-pletować tyle, ilu kucharzy pochodzi rodem z Kijowa, czy innych miast ukraińskich. Poszczególne odmiany różnią się od siebie składem warzyw i gatunków mięsa, a także przyprawami. Jednakże wszystkie ukraińskie barszcze są w smaku poza konkurencją.
W kuchni ukraińskiej w ogóle wiele uwagi poświęca się zupom: oprócz barszczu uznaniem cieszą się ogórkowa, kapuśniak z grzybami i myśliwska. Na drugi- miejscu znajdują się potrawy mączne.
Dużą popularnością cieszą się pierogi z kapustą lub z ziemniakami i grzybami, a także dania mięsne: baranina z suszonymi śliwkami i wątróbka szpikowana czosnkiem.
Spośród potraw rybnych na szczególną uwagę zasługują: ryba po kozacku, sałatka z łososia, warieniki i okraszonki.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności