Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3073 razy.
Gazpacho to tak rozwodniona saltka pomidorowa. Ale jaka smaczna! Zwlaszcza w dzien jak dzisiaj.
Ja robie tak:
2 zmiazdzone zabki czosnku
30 deko pokruszonej bialej bulki
1 lyzka octu z czerwonego wina
4 lyzki mozliwie dobrej oliwy z oliwek
1 zielona papryka
1 mala cebula
5 pomidorow
1/2 ogorka
sol pieprz
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki
Do miski wrzucamy czosnek i bulke, mieszamy Dolewamy ocet i oliwe wrzucamy drobno pokrojona papryke Wrzucamy obrane, wypestkowane i drobno pokrojone pomidory (W tym momencie niektore przepisy radza wszystko zmiksowac na dosc jednolita mase, ale ja tego nie polecam) Wrzucamy ogorek utarty na grubej tarce solimy i pieprzymy Dolewamy do miski odpowiedni ilosci bardzo zimnej wody (klasyczne) albo bardzo zimego lekkoego bulionu wolowego , pozbawionego tluszczu (polecam). Mozna wrzucic kilka kostek lodu. Posypuemy pietruszka
Podajemy Gazpacho ma rozne odmiany. Wsrod dodatkow mozna znalezc drobno siekane migdaly, kawalki miesa rosolowego, oliwki, oregano, etc.
Smacznego
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)