<- PyzyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPYZY NA PARZE ->

PDF Drukuj

Pyzy drożdżowe gotowane na parze

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4619 razy.


Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C) rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko - kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki (daja slodycz), jablka (daja kwasek),
Ale moza doprawic w inny sposob, choc to nie to samo Mniam :-)))
Kurde chyba se dzisiaj taki obiad zrobie.
From: Wojtek Maj <wojak@pbks.pl>

[... przepis OK]
Takie one poznanskie jak i podlaskie - wystarczy je parzencami lub parowancami nazwac... Z maselkiem, ze swierza smietanka jak na upaly - do mieska i sosu (raczej slodkawego, sporo cebulki dobrze pasuje) to przy innej ciut pogodzie jak dzis.
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

W przyszłości wrzucaj przepisy przez stronę: http://kuchnia.verus.pl/d_przepi.php.
Nadesłał(a): MM 2006-02-26 11:02:38

Można też zrobić pyzy nadziewane (przed ugotowaniem nałożyć farsz) np.: dżemem, polać masełkiem - pychota, lub mięskiem, polać wtedy wytopionym boczkiem. Pozdrawiam
Nadesłał(a): magda 2006-02-26 11:02:41

Patrz też: KLUSKI DROŹDŹOWE NA PARZE czyli PYZY POZNAŃSKIE (http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=7303)
Nadesłał(a): magda 2006-02-26 11:02:31

Pyzy poznanskie najlepsze sa z sosem pieczarkowym .. mniaaam
Nadesłał(a): Syl 2006-09-05 20:09:21


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności