<- Szybkie ciasto marchewkoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzybkie ciasto sezamowe ->

PDF Drukuj

Szybkie ciasto owocowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4209 razy.


To ciasto podaje sie na cieplo, samo lub z bita smietana lub z galka lodow waniliowych. (Nie trzeba czekac, az calkiem wystygnie, tylko troche)
Naczynie do pieczenia powinno byc wielkosci tortownicy, ale musi byc jednolite, bo inaczej ciasto przeleci. Ja uzywam kwadratowego, szklanego naczynia do zapiekanek. Ciasto to jest bez jajek.

Skladniki
85 gr masla (1/3 kostki chyba)
85 gr cukru (1/3 szklanki chyba)
150 gr maki (troche mniej, niz szklanka)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
160 ml mleka
1-1/2 szklanki owocow plus 1/4 szklanki cukru, wymieszane (jakichkolwiek, najlepiej mieszane, mrozone tez mozna)

Piec nagrzac do 200C. Wlozyc maslo w naczynie, w ktorym bedziesz piec to ciaso. Wstawic do piekarnika, az sie maslo roztopi. W innym naczyniu zmieszac widelcem make, mleko, proszek do pieczenia, az bedzie polaczone, luzne ciasto. Wlac to ciasto na srodek naczynia, na to roztopione maslo. Nie mieszac! Na to wysypac owoce na wierzch, rowna warstwa. Nie mieszac! Same opadna, a ciasto wyjdzie na wierzch, zrumienione i pyszne. Piec okolo godziny.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności