<- KURCZAK W CYTRYNIELista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZAK W CZOSNKOWO-CEBULOWYM SOSIE ->

PDF Drukuj

Kurczak w czekoladzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2690 razy.


1 kurczak (ok.1,7 kg),
2 cebule,
3 marchewki,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
2 łyżki suszonego tymianku,
4 liście laurowe,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki octu winnego,
sól.

SOS CZEKOLADOWY :
5 dag gorzkiej czekolady,
sok z 1 cytryny.

Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i również pokroić w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron na brązowo, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje.
Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulkę, marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.1 godz.).
Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple.

SOS :
2/3 szklanki sosu do duszenia podgrzać z czekoladą, a gdy czekolada się rozpuści dodać sok z cytryny.

Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać marchewką krótko obsmażoną na oliwie.
juz gdzies ten przepis widzialem, tocka w tocke to samo
Nadesłał(a): nameless 2009-08-20 22:08:06

Hey "nameless", pamiętasz, gdzie był ten przepis?
Nadesłał(a): MM 2009-08-21 23:08:08


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności