<- Krem jeżynowyLista potraw z grupy: DeserKrem karmelowy ->

PDF Drukuj

Krem jogurtowo-truskawkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1688 razy.


SKŁADNIKI:
KREM:
* żelatyna
* 300 g naturalnego jogurtu
* 100 g miodu
* sok z cytryny
* skórka starta z jednej cytryny
* 200 g słodkiej śmietany kremówki

SOS:
* 250 g świeżych truskawek
* 50 g cukru
* 2 kieliszki likieru pomarańczowego

KREM:
* Przyrządzić żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
* Jogurt wymieszać z miodem, sokiem i skórką z cytryny.
* Wymieszać żelatynę z jogurtem. Pozostawić na 20 minut.
* Ubić śmietanę. Dodać masę jogurtową do bitej śmietany.
* Masę przełożyć do okrągłej miski. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

SOS:
* Umyte truskawki zmiksować.
* Następnie podgrzać je z cukrem.
* Ostudzić i dodać likier pomarańczowy.
* Krem wyłożyć na półmisek tak, aby powstała półkolista bryła.
* Obłożyć plasterkami truskawek.
* Polać sosem.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności