<- New England clam chowderLista potraw z grupy: ZupaOkroszka ->

PDF Drukuj

Okroszka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3904 razy.


1,5 l kwasu chlebowego
2 jajka
1 lyzeczka ostrej musztardy (gorczyca)
1 lyzka, plaska cukru
Chrzan do smaku
2 swiezych ogorka
150-200 g zielonej cebuli
peczek koperku
1/2 szklanki smietany, lub 4 lyzki oliwy
Sol do smaku

Do wyboru:
Wariant I
200 g gotowanej wolowiny
120-150 gotowanej cielenciny
100-150 g szynki

Wariant II
150 g smazonej dziczyzny
200 g smarzonej lub gotowanej cielenciny

Wariant III
200 g gotowanej ryby bez osci (najlepiej roznej)

Dla kwasa
80 g chleba zytniego
2 lyzki cukru
3 g drozdzy
12 szklanek wody

Jajka ugotowac na twardo i odzielic bialka od zoltkow. Zoltka polozyc do miski, w ktorej bedzie przygotowywana okroszka, rozetrzec z musztarda, cukrem, sola i chrzanem (na smak), zmieszac z polowa szklanki kwasa. Mieso, wchodzace w jeden z wariantow, drobno posiekac i tez wlozyc do miski. Tez do miski drobno pokroic ogorki, cebule i bialko jajek. Wlac dwie szklanki kwasu, dobrze ale ostroznie wymieszac. Zlac to do naczynia z przykrywa i postawic na 2-3 godziny do lodowki. Przed podaniem wlac do okroszki pozostaly kwas. Na kazdy talerz polozyc lezke smietany, lub oliwy (nigdy tego nie robilem - tylko smietane)i posiekana zielen kopierka. Azeby smietana nie zwarzyla sie trzeba ja szybko i dobrze wymieszac w talerzu.
*Warzywa do okroszki moga byc rozne (ziemniaki, marchew, rzepa, rzodkiewki (!) i inne) Warzywa, ktore nie jedza surowami trzeba ugotowac. Wszystkie warzywa trzeba drobno poszynkowac. Ogorki mozna zastapic wycisnieta kisla kapusta, albo slonymi grzybami; cielencine i szynke - gotowana kielbasa.
Kwas dla okroszki przygotowywuje sie nastepujaco: Zytni chleb trzeba pociac na kawalki i obsmazyc na suchej patelni, lub w piekarniku do utworzenia sie ciemno-brazowej farby. Suchary zalac goraca przygotowana woda (80 st.C) i ostawic na 4 godziny dochodzic. Nastepnie przecedzic, dodac cukier i drozdzy (przed tym rozmieszac je w wodzie) i ostawic w cieplym miejscu na 8 godzin. Gotowy kwas znow przecedzic i postawic do lodowki. Najlepiej przygotowywac od razu 5-10 litrow. Zamiast kwasa czasami mozna zaprawiac okroszke kefirem. (Ja tego nie robilem)
Jezu nie moge - zeladek sie przewraca i w gebie pelno sliny.
From: "Eugeniusz" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności