<- Kurczak z kapustąLista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZAK Z MIGDAŁAMI ->

PDF Drukuj

Kurczak z melonem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1972 razy.


Składniki na 4 porcje:
1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg),
1 mały arbuz,
1 melon,
1 główka sałaty,
1 pojemnik (20 dag) niskoprocentowej śmietanki,
1 pęczek włoszczyzny,
5 dag kiełków sojowych,
2 łyżki oleju,
1 łyżka majonezu,
2 łyżeczki ketchupu,
sól,
curry,
tabasco
Włoszczyznę umyć i pokroić na kawałki. Zagotować w garnku 1 i 1/2 litra wody, lekko ją posolić. Wrzucić kurczaka i włoszczyznę, gotować godzinę na średnim ogniu. Wyjąć kurczaka, zdjąć skórkę. Mięso ostudzić, starannie wyluzować z kości. Pokroić na cienkie paski, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Opłukać sałatę i kiełki, osuszyć lub dobrze osączyć na sitku. Pokroić sałatę w paski. Przekroić melony na pół, usunąć środki z pestkami. Wyciąć z miąższu łyżeczką małe kulki. Włożyć wszystkie składniki do dużej miski. Przygotować sos: wymieszać śmietankę z ketchupem i majonezem, doprawić do smaku curry oraz odrobiną tabasco. Polać sałatkę sosem, dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę pod przykryciem, aby dobrze się zmaserowała (rosół wykorzystać w innym celu). Czas przygotowania: ok. 1 i 1/2 godziny, 1 prcja - 430 kalorii
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności