<- SOS POMIDOROWY "CODZIENNY"Lista potraw z grupy: SosySOS POMIDOROWY - KREM ->

PDF Drukuj

Sos pomidorowy (do makaronu)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4859 razy.


(na dwie osoby)
1 zabek czosnku
pol malej cebuli
4 duze swieze pomidory
kilkanascie listkow bazylii
1 lyzeczka octu balsamicznego lub winnego
1 lyzeczka sosu sojowego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka dobrej oliwy
pieprz

Pomidory zanurzyc we wrzatku na 30 sekund, obrac ze skory. Przeciac na pol, odrzucic pestki. Pokroic na kawalki, umiescic w robocie (blenderze) i zmielic na papke, albo recznie posiekac na papke. Dodac posiekany czosnek i posiekane liscie bazylii, i przyprawy, dokladnie wymieszac, przykryc i odstawic na 20 minut, zeby sie przegryzlo.
Ugotowac makaron na dwie osoby, aby byl prawie miekki, ale z lekko twardym srodkiem, tzw. al dente. Dodac do goracego makaronu zimny sos pomidorowy, wymieszac, podac natychmiast. Najlepiej z zielona salata i czerwonym winem, z chlebem i oliwa do maczania.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Ten sos jest po prostu... niesmaczny! Zrobiłam go na 100% zgodnie z przepisem i niegdy więcej już się na to nie zdecyduję.
Nadesłał(a): Dock 2006-01-06 07:01:29

Kobieto naucz sie gotować bo popsuć tak łatwy przepis to sztuka . P.S. ten sos raz mi sie udał a 2 raz nie , to wina pomidorów niestety ;/
Nadesłał(a): riv 2006-07-17 14:07:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności