<- Placek z truskawkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK Z WIŚNIAMI ->

PDF Drukuj

Placek z wiśniami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4096 razy.


Jak nachodzi mnie taka chęć na placek z wiśniami, to (nie, nie siadam cichutko w kąciku i nie czekam, aż mi przejdzie ;-)) robię taki oto placek z wiśniami i bitą śmietaną, podobny nieco do tortu szwarcwaldzkiego, ale dużo prostszy:

Ciasto:
5 jajek,
6 łyżek mąki,
pół tabliczki gorzkiej czekolady (lub 4 łyżki ciemnego kakao, ale wtedy tylko 4 łyżki mąki),
paczuszka cukru waniliowego,
5-6 łyżek cukru (do smaku, niektórzy wolą bardziej słodko).

Nadzienie:
1/2 kg wiśni,
cukier,
2 szklanki kremówki (można też ubić 2 paczki Śnieżki wg przepisu na opakowaniu, wtedy potrzeba około 1.5 szklanki mleka),
cukier waniliowy.
Aha, jeszcze paczuszka żelatyny.

Zaczynamy od umycia i wypestkowania wiśni, ale jak nie mamy czasu na drylowanie, to można też zostawić pestki, koniecznie uprzedzając o tym przed jedzeniem :-) Zasypujemy wiśnie cukrem, i odstawiamy - niech puszczą sok. Źelatynę zalewamy zimną wodą. Ciasto robimy jak biszkopt, tzn. najpierw ucieramy żółtka z cukrem, potem dosypujemy mąkę i kakao lub utartą czekoladę, ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na prostokątną blachę, posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180st.C). Gdy już ciasto jest upieczone, zostawiamy do ostudzenia. Powinno mieć owo ciasto około 2 cm grubości, czasem wyrasta bardziej, to zależy od tego, jak dobrze się utarło biszkopt. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym (lub przyrządzamy Śnieżkę). Źelatynę rozpuszczamy podgrzewając. Jeżeli wiśnie puściły zbyt mało soku, można dolać jakieś pół szklanki wody i chwilkę je pogotować. Gdy sok jest za kwaśny, dosłodzić wg własnego uznania. Dodajemy żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce. I teraz finał: na cieście rozsmarowujemy równą warstwą bitą śmietanę. Można wcześniej ciasto nakropić sokiem wiśniowym, można wiśniówką, ale można też i bez nakrapiania. Gdy galaretka z wiśniami zaczyna zastygać, rozkładamy ją równomiernie na warstwie bitej śmietany, wstawiamy do lodówki, czekamy aż zastygnie, wyjmujemy, kroimy w kwadraty i jemy.
Smacznego! :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>

to ciasto smakuje wysmienicie jest proste w wykonaniu (zalezy dla kogo hahahaha)no co bede sie rozpisywac po prostu pycha!
Nadesłał(a): ania z chicago <wiklanska@yahoo.com> 2006-07-07 06:07:56


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności