<- Tzatziki 7Lista potraw z grupy: Dodatki do dańUszka do barszczu ->

PDF Drukuj

Tzatziki 8

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1640 razy.


Jest to grecki dip z jogurtu
Widziałem już wiele przepisów,ale w żadnym nie podają, że trzeba odsączyć jogurt. Ja sam robię jogurt a póżniej wlewam go na sitko ze ściereczką. po odlaniu około 1/3 serwatki ma właściwą konsystemcję. 1 ogórka ścieram na tarce takiej jak do ziemniaków (nie używać miksera).Odlewam sok a miąższ dodaje do odsączonego jogurtu. Wciskam 1-2 ząbki czosnku,dodaję sól i pieprz.Mieszam.
Po wyłożeniu na talerzyk posypuję koperkiem i polewam odrobną oliwy z oliwek.
Tzatziki muszą mieć konsystencję pomiędzy jogutem a serkiem homogenizowanym.
Jeśli ktoś nie ma czasu może zmieszać równe ilości jogurtu naturalnego i serka Tosca ale to już nie oryginał.
Można to jeść jako przystawkę z bułką,jako dodatek do szaszłyków, do gyrosa(a must,w Grecji maczają w tym nóż,ściskają bułką z gyrosem i wyciągają nóż)
From: arekpe@mp.pl (ArekPekala)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności