<- LeczoLista potraw z grupy: Warzywa, owoceLiscie winorosli nadziewane ryzem ->

PDF Drukuj

Leśna potrawka z pieczonymi ziemniakami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1908 razy.


Składniki na 4 porcje:
1 kg mieszanych grźybów (np. pieczarek i kurek),
1 kg ziemniaków,
20 dag wędzonego boczku,
2 cebule,
2 pęczki natki pietruszki,
6 łyżek kminku,
4 łyżki oleju, sól i biały pieprz
czas prźygotowania: około 50 minut
1 porcja - 680 kalorii
Bardzo dokładnie wyszorować ziemniaki, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Posmarować blachę 3 łyżkami oleju, a następnie posypać kminkiem. Ułożyó ziemniaki przeciętą stroną na blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturźe 225 stopni C. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Pokroić w kostkę wędzony boczek. Oczyścić i umyć grzyby, ewentualnie pokroić na ćwiartki. Rozgrzać na patelni resztę oleju, mocno wysmażyć boczek, zeszklić cebulę. Wrzucić prźygotowane grzyby, dusić na średnim ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać do pieczonych ziemniaków.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności