<- Piersi indycze w galarecie poziomkowejLista potraw z grupy: Mięso: DróbPiersi z indyka z porem i pieczarkami ->

PDF Drukuj

Piersi indyka w ananasach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3416 razy.


Potrzeba nam:
piers indyka(ilosc zalezna od liczby osob) np.0,5 kg,
białe,wytrawne wino,
puszka(duza) ananasow w kostce,
czosnek(jak kto lubi),
ocet winny(dobry)lub sok z 1 cytryny,
curry,
imbir,
ziola do drobiu albo prowansalskie,
przyprawa chinska 5 smakow,
papryka ostra,
wegeta,
sol,
olej i maslo

Piersi kroimy nanieduze improwizowane kawalki(podobne do grubej kostki).Nacieramy sola lub wegeta,wycisnietym(lub w proszku) czosnkiem,papryka i zostawiamy na pare minut.Pozniej smazymy na mieszance oleju z maslem na ostrym ogmiu.
Mieso przekladamy do garnka(rondla) przykrywamy pokrywka i dusimy na malym(!!!) gazie.(mieso mozna smazyc od razu w rondlu,bedzie wiecej wody)
Po kilku minutach dosypujemy ziol,curry i imbiru i znow przykrywamy.Jesli wyparowala nam woda,to mozemy troszke dodac(ale troszke!!!).
I znow po kilku minutach wlewam sok z ananasow i dusimy dalej.
Gdy mieso zacznie mieknac wlewamy 1,5 szklanki wina i wrzucamy ananasy oraz dosypujemy do smaku przypraw z w/w listy.Wszystko powinno byc slodko-kwasno-ostre i pachniec czosnkiem i ziolami. Nie bac sie octu winnego,to nie trucizna,to samo z przyprawami-z umiarem,ale dawac wszystko.Jesli nie jest dostatecznie slodkie to tez nie bac sie i doslodzic.
Jesli wyjdzie wam tak jak mi,to nie pozalujecie.Jedzenie jest naprawde z klasa i nawet oryginalne.
From: "Kefir(P.L.)" <keva@friko3.onet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności