<- Sałatka z selerowLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z sera feta, tuńczyka, kapusty pekińskiej ->

PDF Drukuj

Sałatka z selerów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4152 razy.


poracja dla 6 osób

SKŁADNIKI:
* 1 kg selerów
* 200 g mąki
* 300 g oliwy
* 200 g bułki tartej
* 5 jajek
* 300 g cebuli

SOS VINEGRET
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka octu winnego
* 20 g soli i 20 g cukru

przygotowanie - 60 minut

Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jajka ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajkach i bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Usmażone selery ostudzić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki i posolić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Selery przełożyć na półmisek, dodać cebulę. Zalać wszystko sosem i odstawić na 3-4 godziny. Tej sałatki nie należy wstawiać do lodówki.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności