Oczyszczona kapuste naszynkowac, wlozyc do garnka, dodac lyzke masla, 1/2 szklanki wody lub miesnego rosolu, przykryc przykrywa i dusic 40 min. Nastepnie dodac podsmazona cebule, przecier pomidorowy, ocet, cukier, sol, listek bobkowy, pieprz i dusic dalej do gotowosc ok. 10 min. Kiedy kapusta bedzie gotowa wlozyc do garnka podsmazona z maslem make, wymieszac i zagotowac. Swieza kapuste mozna zastapic kisla, lecz juz nie dodawac octu.
Smacznego
From: Eugeniusz <eugen.taranov@muc.cablesurf.de> Dzisiaj wypróbowałam. Podałam do obiadu całej rodzinie. Wszystkim smakowało. Przepis zapisałam, na pewno wykorzystam w przyszłości. Nie jest skomplikowany i pracochłonny, a takie są najlepsze. Dziękuję. Nadesłał(a): Iwona 2006-10-16 22:10:43
Bardzo dobry przepis!!
Ja dodałam do kapusty jeszcze trochę kminku i wyszła rewelacyjna. Polecam:) Nadesłał(a): Magda <magdamedic@gmail.com> 2008-07-29 13:07:15
Witam, bardzo dobry przepis. Prawda nie dodałem octu a cebulke usmarzyłem z marchewką:)
Pozdrawiam i zachęcam do duszenia kapusty:) Nadesłał(a): Wadim Szczyrski <w.szczyrski@gmail.com> 2008-10-22 20:10:22
przepyszne dziekuje za przepis ocet zastapiłam sokiem z połowy cytryny i wyszło super :-) zupełnie nowy inny smak :-) Nadesłał(a): Milenka <laluna6@wp.pl> 2009-03-07 14:03:40
Ja przyzadzam te kapuste bardzo podobnie, ale zamiast cebuli, przecieru pomidorowego i listka bobkowego dodaje mnostwo koperku. Najpierw grubsze lodygi kroje i dodaje do gotowania, doprawiam lekka zasmazka na masle, na koniec dodaje pokrojony swiezy koperek. Calosc jest doprawiana nie sola, ale vegeta. Polecam, szczegolnie teraz, kiedy pojawia sie mloda kapusta na rynku! Nadesłał(a): Jola Laska <myszkalaska@web.de> 2009-07-03 18:07:45
a mi nie wyszła :/ dałam za dużo kwasku cytrynowego... :( Nadesłał(a): Ojej <toja@interia.eu> 2011-01-12 19:01:09