Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2232 razy.
1 bardzo duza cebula, przetarta przez tarke
1 lyzka soku cytryniwego
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki czarnego pieprzu (proszek)
1 kg baraniny, najlepiej z uda ale moze byc inne nie tluste kawalki. Tluszcz trzeba obciac a mieso pociac na 3-4 cm kawalki
2 duze cebule pokrajane 2 cm plastry
2 duze dojrzale pomidory pokrajane na cwiertki
10 szt. cebulek, tych zielonych, wyrosnietych jak szczypiorek
1 cytryny w cwiartkach
W duzym naczyniu mocno zamieszac tarta cebule, sok cytrynowy, oliwe sol i pieprz. Wlozyc tam mieso i marynowac przynajmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej. Co godzina przewracac mieso, azeby dobrze bylo pokryte marynada. Warstwe wegla drewnego podpalic na otwartym grylu i pozostawic palic sie dopoki na powierzchnie nie utworzy sie warstwa bialego popiolu; albo gryl elektryczny nagrzac do najwyzszej temperatury. Kawalki miesa po kolei z plastrami cebuli nadziac na dlugie patyczki i MOCNO SCISNAC RAZEM. Grylowac w 10 cm od powierzchni ciepla od czasu do czasu obracajac dopoki mieso nie przesmarzy sie wedlug wlasnych upodoban a cebula nie zrobi sie brazowa. Jezeli, lubisz azeby mieso w srodku bylu jeszcze rozowe to wystarczy 10 min. grylowania. Jezeli natomiast chcesz calkowicie wysmarzone, a wlasnie tak jedza Gruzyni, to 15 min. Jesc trzeba cieple, bo baranina serwujac z pomidorami, ta druga cebula i cytryna.
Smacznego
From: kmseutar <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>