Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2877 razy.
CIASTO :
2/3 szklanki mąki,
10 dag. masła,
4 dag. cukru pudru,
1 żółtko,
1 łyżka masła do wysmarowania blachy.
MASA MAKOWA :
2 szklanki maku,
4 szklanki mleka,
1 1/2 szklanki płynnego miodu,
10 dag. mielonych orzechów,
15 dag. rodzynek,
15 dag. migdałów,
1 laska wanilii,
1 kieliszek rumu.
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić
ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. Wykrawać prostokąty(2 x 7 cm) i układać je na blasze wysmarowanej
masłem. Łamańce piec 10 min w piekarniku, nagrzanym
do temp. 180 st.C, na jasnozłoty kolor.
MASA :
mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min.
Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić, wyjąć wanilię i
zemleć 3 razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Rodzynki opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie.
Migdały sparzyć, obrać, drobno posiekać lub zemleć.
Do maku dodać miód, rum, migdały i osączone rodzynki.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić śmietaną.
Mak oziębić w lodówce. Przed podaniem wetknąć w mak łamańce.
Skomentuj Powiadom o komentarzach