<- Makaron z sosem czosnkowo-cebulowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron z sosem grzybowym ->

PDF Drukuj

Makaron z sosem czosnkowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2323 razy.


Danie należy podawać ź gotowanymi jarzynami (najlepiej na parze) lub dowolną surówką.
Czas przygotowania - 25 minut.
Porcja na 6 osób
2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25 kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5 kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania
Lekko przysmażyć pietruszkę, bazylię i dwa ząbki czosnku na margarynie lub maśle. Mieszając dodać ser, sól,pieprz, a następnie dolać mleko. Odstawić w ciepłe miejsce. Podczas gotowania makaronu zeszklić na oliwie pozostałe ząbki czosnku. Odcedzić makaron i wymieszać go z podsmażonym czosnkiem, a następnie dodać pół filiżanki parmezanu. Wyłożyć makaron na półmisek i polać przygotowanym wcźeśniej sosem. Posypać parmezanem i natką pietruszki. Wartość odżywcza 2 filiżanek potrawy - 420 kcal.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności