<- Mazurek marcepanowy z poziomkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek orzechowy ->

PDF Drukuj

Mazurek migdałowy Nelly Rubinstein

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3443 razy.


45 dag migdałów,
3 krople esencji migdałowej,
45 dag cukru,
białka z 2-3 jajek
Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekać i odstawić.
Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę.
Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe.
Polewa:
na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając.
Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście. "Uroda"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności