<- Mazurek serowy
Lista potraw z grupy:
Ciasta, ciastka
Mazurek szwajcarski ->
PDF
Drukuj
Mazurek szlachecki
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4070 razy.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
5 jaj,
19 dkg migdałów,
sól,
1/3 olejku cytrynowego,
jajo do smarowania.
Glazura cukrowa:
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 st. Mazurek polać glazurą
a gdzie zdjecia skad mam wiedziec jak wyglada
Nadesłał(a): Kaziu 2006-04-07 20:04:03
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności