<- Mazurek śmietankowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek z białą polewą ->

PDF Drukuj

Mazurek włoski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2934 razy.


Ciasto:
10 dkg mąki pszennej,
5 łyżek masła,
3 żółtka,
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 1/2 szklanki orzechów włoskich,
1 wafel.
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Orzechy posiekać. Masło utrzeć z odrobiną cukru na puszystą masę, dodać żółtka, pozostałą część cukru, posiekane orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać. Na blachę położyć wafel, rozsmarować na nim masę, ubić pianę z białek z cukrem i rozsmarować na powierzchni mazurka. Piec w temperaturze 160 st. przez 30 minut.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności