<- Margaryny do pieczeniaLista potraw z grupy: Info - o ....Meksykańskie przyprawy ->

PDF Drukuj

Mąka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1425 razy.


PRAKTYCZNE RADY DOTYCZĄCE MĄKI, KASZ, I PRZETWORÓW ZBOŹOWYCH.
- mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzya grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli
- dobre gatunki kaszy są bielsze, a gorsze ciemniejsze. Dobra kasza powinna w wodzie pęcznieć i zwiększać swoją objętość pieciokrotnie.
- kasze przeznaczone na desery gotuje się na mleku na sypko
- nie należy płukać kasz drobnych oraz płatków (chłoną wodę). Natomiast dokładnego mycia wymaga ryż.
- najpraktyczniejszym sposobem przygotowania kasz na sypko jest odmierzenie za pomocą szklanki odpowiedniej ilości wody i kaszy. Prawidłowa objętość wody w stosunku do tak samo liczonej jednej objętości kaszy przedstawia się następująco:
kasza grycźana.......1,5 objętości wody
kasza jaglana........1,7 " "
kasza jęcźmienna.....2,5 " "
ryż..................2,0 " "
Kasze na sypko gotuje się, wsypując je do wrzącego płynu z dodatkiem tłuszu, aż do momentu wchłonięcia płynu, a następnie wypieka w średnio nagrzanym piekarniku lub dogotowuje pod prźykryem na płytce.
- kasza będzie bardziej sypka, jeżeli do wrzącej wody, do której ją wsypujemy, dodamy tłuszcz w proporcji 2 dag na 50 dag kaszy
- grysiku nie należy sypać na gotującą się wodę lub mleko, lecz wsypać go tuż przed zagotowaniem, dokładnie mieszając. W ten sposób nie sklei się.
- kaszę mannę lub krakowską przed gotowaniem na sypko należy wymieszać z całym surowym jajkiem, dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką i wysuszyć w piekarniku (rozłożoną cienką warstwą na brytfannie). W ten sposób tworzy się na ziarenkach sztuczna osłona białkowa.
- aby makaron nie kleił się, trzeba podczas gotowania dodać do wody łyżecźkę masła lub margaryny. Można tak robić gotując pierogi.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności