<- Makaroniki pomaranczoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakowiec 2 ->

PDF Drukuj

Makowiec 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7351 razy.

MAK:1/4 kg
CUKIER:1 i 3/4 szklanki
JAJKA:9
MASŁO:1/4 kostki
MĄKA:2 szklanki
MARGARYNA:1 kostka
PROSZEK DO PIECZENIA:2 i 1/2 łyżeczki
OLEJ:1 łyżka
CUKIER WANILIOWY:
AROMAT:migdałowy
RODZYNKI:

Przepis na 1 prodiż
Ciasto:
7 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyzka oleju
Masa makowa:
1/4 kg maku
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
rodzynki

Źółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Na koniec ubitą pianę. Mak sparzyć, zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać mak ucierając. Na koniec dodać bakalie, proszek do pieczenia i pianę. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 2/3 cista. Na to wyłożyć mak. Na wierzch resztę ciasta. Piec na złoty kolor - około godziny.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności