Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4950 razy.
185 g. twardej czekolady,
3 jajka,
185 g. masła,
250 g. śmietany kremówki,
90 g. cukru pudru,
olej do smarowania formy.
Połamaną w niewielkie kawałki czekoladę włożyć do garnka. Garnek wstawić do innego garnka wypełnionego ciepłą wodą i postawić na ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodać rozdrobnione masło. Wymieszać.
Czekoladę z masłem ostudzić.Białka oddzielić od żółtek.
Białka odstawić. Źółtka dodać do czekolady z masłem i za pomocą trzepaczki lub miksera starannie wymieszać.
Uzyskana masa powinna być gładka i gęsta.
Białka ubić na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Przełożyć do wysmarowanej formy (najlepiej o kształcie babki) i odstawić na noc w zimne miejsce.
Śmietanę ubić, stopniowo dodając cukier. Zastygłą masę
czekoladową wyjąć z formy (w razie potrzeby zanurzyć
formę na kilka sekund w ciepłej wodzie) i szprycą do
kremu udekorować całą powierzchnię śmietaną.
NASZE RADY :
* Wnętrze murzynka nie jest zbyt słodkie, można więc do
masy dodać nieco cukru pudru, pamiętając jednak, że
wierzch deseru pokrywa bardzo słodka bita śmietana.
I odwrotnie, jeśli kontrasty smakowe mają być duże,można
użyć czekolady gorzkiej.
* Zamiast surowych żółtek, można dodać ubite na parze.
Robimy to podobnie jak przy rozpuszczaniu czekolady z
pomocą dwóch garnków. Ciepłą masę jajeczną, rozbitą
trzepaczką, łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Pianę,
tak jak w przepisie, dodajemy po schłodzeniu kremu.
Na parze można ubijać również całe jajka.
Skomentuj Powiadom o komentarzach